Ľ. KANÍK: Úplné zrušenie kvóra pre platnosť referenda by nebolo dobré

31.05.2012 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) - Úplné zrušenie 50-percentného kvóra pre platnosť referenda by nebolo rozumné. Diskutovať sa ale dá o jeho znížení, a tiež o tom, ako zjednodušiť prístup verejnosti k nástrojom ako je referendum či petícia. V reakcii na návrh klubu OĽaNO, ktorý chce novelizáciou ústavného zákona zrušiť kvórum, to pre TASR uviedol šéf klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Podpredseda klubu KDH Pavol Abrhan považuje iniciatívu matovičovcov za gesto na vytĺkanie politického kapitálu. Nepozdáva sa mu, že o návrhu, ktorý mení ústavu, obyčajní nerokovali s parlamentnými stranami, hoci ich podporu potrebujú. Na zmenu ústavy treba minimálne 90 poslaneckých hlasov. "Ak ide o ústavnú zmenu, je potrebné rokovať," zdôraznil.

Podobný názor má aj šéf klubu Mosta-Híd László Solymos. "Je to ústavná zmena a tá sa rieši inak. Ústava nie je trhací kalendár. Nejde to tak, že bez rokovaní predložím návrh. Najskôr treba rokovať a hľadať dohodu. Inak je to populistický marketingový ťah," povedal pre TASR.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) považuje konanie matovičovcov za legitímny postoj zákonodarnej iniciatívy poslanca. Upozorňuje však, že zmeny v Ústave SR môžu nastať len na základe širokej politickej dohody. "Tak, ako to máme možnosť sledovať v súčasnosti pri zrušení trestnoprávnej imunity poslancov," uviedol pre TASR.
 

Vyberte región